Kvinoa (Quinoa)

Kvinoaa voisi kuvailla ehkä helpoiten eräänlaiseksi riisi ja kuskuksen korvaajaksi. Kuten riisi, se on myöskin eräänlainen siemenkasvi, mutta riisin verrattuna siinä on huomattavasti enemmän ravinteita ja erityisesti proteiinia.  Vaikka se onkin eräänlainen “valevilja”, on se oikeasti luokiteltuna samassa ryhmässä mm. pinaatin kanssa. Tämän takia se onkin erinomainen korvike riisille, kun tahdotaan saada aterioista enemmän irti.

kvinoaruoka

Kvinoa suurimmat edut

Riisissä on paljon hiilareita, vähän proteiinia ja vähän rasvaa. Tämän takia sen makrorakenne onkin melko heikko, ellei kyseessä ole kilpaurheilija. Suurin osa meistä saa muutenkin jo liikaa hiilaireta päivän aikana, jonka takia niiden lisäsaanti riisin mukana ei todellakaan ole eduksi.

Kvinoa on kuitenkin hieman erilainen kasvi, sillä siinä on huomattavasti enemmän proteiinia ja hyviä rasvoja kuin monissa sen verrokeissa. Kvinoa on myös eräs ainoista kasveista, joissa on hyvä aminohappoprofiilia. Samoin suuri osa, noin 28 % sen rasvoista on omega-3:iin luokiteltavaa ALA-happoa.

Tämän lisäksi kvinossa on mm. paljon anti-inflamatoorisia aineksia ja osia, sekä erittäin laaja ja terveellinen ravinneprofiili. Tästä yksinkertaisesta ja helposti valmistettavasta ruoka-aineksesta saakin todella laajan kirjon erilaisia ravinteita, helposti osana normaalia ruoanlaittoa. Jos osaat keittää riisin, osaat tehdä myös kvinoan.

Kvinoa on vegaanien kuningas

Vegaaneilla on monia ravinteiden tarpeita, joita heidän on vaikeampi saada kun eläintuotteita ei voida syödä. Kvinoa onkin juuri heillä erityisen hyvä, sillä siinä on sekä aminohappoja että omega-3-rasvahappoja, joita muuten on todella vaikeaa saada kasviksista.

Ja mikä parasta, kvinoaa on helppo syödä suuriakin määriä osana monia eri ruokalajeja!

Kvinoassa onkin laaja aminohappoprofiilia, sisältäen ainakin jossakin määrin jokaista ihmisen tarvitsemaa aminohappoa. Näistä ehkä mielenkiintoisin ja merkittävin on arginiini, sillä sitä on saatavilla vain muutamasta vegaaneille sopivasta lähteestä. Toinen on sitten vesimelooni, jota moni syö huomattavasti harvemmin kuin riisiä.

Arginiinin eduista voit lukea tarkemmin linkin takaa, mutta voidaan sanoa että se on merkittävä verisuonten kunnossapitäjä. Arginiini on myöskin erityisen hyväksi diabeetikoilla, joilla se parantaa insuliinin eritystä ja toimintaa.

Ravinteiden lisäksi kvinoassa on jopa 8 g proteiinia sataa grammaa kohden, joka on todella suuri osuus kasvisperäiseksi ruoaksi. Jos siis olet vegaani, kannattaa kvinoaa syödä siis mieluiten vaikka joka päivä.

Kvinoan käyttö

Kvinoa maistuu melko miedolta, joskin hieman voimakkaammin kuin riisi. Tämän takia sen kanssa kannattaakin käyttää yleensä hieman vahvempia kastikkeita ja aineksia.

Helpoin tapa ajatella kvinoan käyttöä on, kun mietit missä syöt riisiä ja korvaan ne raa’asti vain kvinoalla. Tämän jälkeen voit miettiä käyttäisitkö sitä mm. salaateissa, mutta tämä on ehdottomasti helpoin keino päästä alkuun tämän aineksen kanssa

Kvinoan ainoa miinus tuleekin ehkä siinä, että se on melko paljon riisiä kalliimpaa. Kuitenkin ei se mikään kallis tuote ole, ja pakkauksissa aika riittoisa. Kun puhutaan sen hinta-laatu suhteesta, voidaan sanoa sen olevan koko rahan väärti.

Yhteenveto kvinoasta

Kvinoa on eräs terveellisimmistä ruokien lisukkeista, jota on kaiken lisäksi todella helppo käyttää ja valmistaa. Se toimii kuin riisi, mutta on sen ravinteikkaampi isoveli.

Suosi siis kvinoa mielummin, kun ruoka tarvitsee tai kaipaa riisiä. Terveytesi kiittää sinua paljon.

Erityisesti vegaaneilla kvinoa on äärimmäisen loistava ruoka-aine, paikaten monia vegaani dieetin luomia puutoksia ja puutteita. Täysin 10/10 siis vegaaneilla.

kvinoa

 

 

Comments are closed.