Lehtikaali – Ravinnekuningas

Mikäpä olisi parempi ruoka ensimmäisenä esittelynä kuin kasvisten kuningas lehtikaali? Lehtikaali on melkoinen trendiruoka ollut jo monen vuoden ajan, ja tietäen tämän kasviksen edut on vaikea nähdä sen suosion ainakaan laskevan.

Lehtikaali on tummanvihreiden lehtien omaavien kasvisten ryhmään kuuluva kasvis, jossa on melkeinpä kaikkein eniten ravinteita suhteutettuna määrään ja kaloreihin. Tämän takia monet syövätkin lehtikaali enemmän sen ravinteikkuuden vuoksi. Maultaan tämä lehtikasvi ei nimittäin ole kovinkaan herkullinen, ainakaan ilman maustamista.

Käyttötavat

Lehtikaali on hyvin monipuolinen kasvis, joskaan se ei loista raakana salaatin seassa. Tämän takia siitä usein valmistetaankin jotakin, joko hauduttamalla tai laittamalla se blenderiin. Lehtikaali onkin ehkä eräs suosituimmista vihreiden smoothien ainesosista, sillä blendaamalla sen kovat lehdet ja varret saadaan helposti syötävään muotoon.

Muita yleisiä valmistustapoja ovat mm. sipsien tekeminen lehtikaalin lehdistä uunissa sekä hauduttaminen, jonka avulla sen kovista lehdistä saadaan helpommin pureskeltavia. Tässä on aina kuitenkin myös kyseessä tasapainoilu maun ja ravinteiden suhteen, sillä kuuma käsittely tuhoaa samalla monia lehtikaalin ravinteita. Tämän takia smoothien aineksen tämä vihreä kasvis onkin ehkä parhaimmilaan.

Lehtikaalin ravinteet

Lehtikaalissa on lukematon määrä ravinteita, joiden listaaminen tähän artikkeeliin veisi tuhottomasti aikaa ja kukaan ei varmaan jaksaisi sitä enään lukea.

Mainittavina voidaan kuitenkin mainita monet vitamiinit, kuten a-, c-, k-, ja b6-vitamiinit. Lisäksi lehtikaalissa on paljon flavonoideja ja monia mineraaleja joita ihminen tarvitsee.

Tarkemman listauksen lehtikaalin sisällöstä voit katsoa seuraavasta listasta, jossa on kuitenkin vain osa sen sisältämistä ravinteista.

lehtikaali

Kenelle lehtikaalia?

Kaikille! Lehtikaalia olisi hyvä nauttia kaikkien, jotka haluavat huolehtia ravinteiden saannista. Se on eräs kaikkein tehokkaimmista, voimakkaimmista ja parhaista ravinteiden lähteistä. Kaikein lisäksi se ei ole kovinkaan kallis, säilyy hyvin ja on miedon makuinen jonka takia se sopii moneen ruokaan vaikka vain ravinteita tarjoamaan.

Ainoana miinuksina voidaan mainita sen kovat lehdet ja varret raakana, jonka takia se on todella epämieluisaa raakana järsittäessä. Kuitenkin sopivan käsittelyn jälkeen lehtikaali on erinomainen osa terveellistä ruokavaliota, tarjoten monia ravinteita joita ei pillerien kautta vielä saada ja jonka vaikutuksia vielä tutkitaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *