Parsakaali – Lasten Kauhu

parsakaaliParsakaalin maine on erinomainen terveydellisten ominaisuuksien takia, jonka takia sitä usein yritetäänkin syöttää mm. lapsille. Valitettavasti raakana ja väärin maustettuna sen maku on melko kitkerä ja karvas, jonka takia varsinkin makeaan tottuneet lapset sitä usein inhoavat. Valitettavasti tämä inho voi helposti jäädä päälle aina aikuisuuteen asti, joka on suuri harmi sillä tämä vihreä kasvis on eräs terveellisimmistä maapallollamme.

Parsakaali kuuluu lehtikaalin ohella riskikukkaiskasvien ryhmään, josta löydämme monet kaikkein terveellisismmistä kasviksista mitä maa päällään kantaa. Tämän ryhmän kasveja olisikin hyvä saada ainakin desi – 2 desiä päivän aikana, jos haluat maksimoida ravinteiden saannin.

Parsakaalissa on enemmän ravinteita ja mm. flavonoideja kuin mitä varmasti vielä tiedämmekään, jonka takia sitä ei voikkaan korvata vain mm. monivitamiinilla.

Mielenkiintoista myöskin, että parsakaali voi olla eräs parhaista avuistamme talven d-vitamiinin tankkauksen seurana. D-vitamiinin syöminen kasvattaa samalla tarvetta saada K- sekä A-vitamiineja, joita kumpaakin on runsaasti mm. parsakaalissa. Jos siis syöt d-vitamiinilisiä talven aikana, kuten sinun kyllä kannattaa, ota osaksi ainakin melkein päivittäistä ruokavaliotasi parsakaali sen eri muodoissa.7

Parsakaalin Edut

Parsakaalissa on paljon erilaisia ravinteita, joista runsaiten K-, C- ja E-vitamiineja. Näiden lisäksi siinä on paljon kuitua, jonka ansiosta ruoansulatuksesi kiittää varmasti. Täydellinen lista eri ravinteista on lukemattoman pitkä, joka onkin eräs vahva syy syödä parsakaalia. Millä muin tavoin voisit saada helposti näin montaa erilaista ravinnetta.

Parsakaalissa on monia kehon tulehdustilaa laskevia aineksia, jotka ovat erityisen hyödyksi monille meistä. Monet syömistämme ruoista eivät ole aivan parhaaksi kehollemme, jonka takia ne voivat aiheuttaa ainakin jonkinasteista tulehtuneisuutta kehossa. Jatkuvana tämä tulehdus voi sitten aiheuttaa erityisesti eriasteisia sydänongelmia ja jopa syöpää.

Tutkimuksissa on tutkittu parsakaalin vaikutusta syöpien syntyyn, ja vaikuttaa että tarvitaan vain noin 8 dl parsakaalia viikossa, jotta hyödyt nousevat esille. Parhaat hyödyt tulevat kuitenkin esille vasta, kun päivittäinen saanti on keskimäärin 250 grammaa päivää kohden viikon aikana.

Tämä voi kuullostaa paljolta, mutta oikein valmistettuna parsakaali on oikein maukas ja miellyttävä kasvis syödä, jonka takia sen saanti on huomattavankin helppoa.

Parsakaalin valinta ja valmistus

Kaupasta kannattaa aina etsiä mahdollisimman tasaisen värisiä parsakaaleja. Mitä tasaisempi värikerros niissä on, ja mitä paremmin se ovat koossa, sitä parempi. Tärkeintä on että ne näyttävät kauniilta. Huomaat kyllä, jos niissä on esim. kellahtuneita lehtiä tai kukintoja hyvinkin nopeasti.

Jääkaapissa ilmatiiviiseen pussiin pakattuna parsakaali voi säilyä jopa 10 päivää, joskin osa ravinteista katoaa säilytyksen pitkittyessä.

punainen-parsakaali

Jotkut parsakaalin lajit voivat joskus olla hieman punertaviakin, mutta silti oikein hyviä

Toisin kuin monet tekevät, parsakaalin paksu varsikin kannattaa käyttää hyödyksi. Se kannattaa esim. siivuta pieniksi siivuiksi, jotka voi keittää, höyryttää tai paistaa pannulla.

Kuten monilla muilla kasviksilla, parhaiten keität parsakaalin pitäen sen ravinteet höyryttämällä. Keittämisen aikana osa ravinteista valuu veteen, kun taas paistessa kuuma lämpö tuhoaa jonkin verran toisia ravinteita. Syöty parsakaali on kuitenkin aina parempi kuin syömättä jäänyt, joten valmista sitä mielusti siten että saat sen maistumaan.

Voit maustaa parsakaalia mm. voilla ja suolalla, jos sinun ei tarvitse katsella linjojasi niin tarkasti. Myöskin juuston käyttäminen parantaa sen makua entisestään.

Yhteenveto

Parsakaali onkin eräs parhaista kasviksista, ja eräitä joita kannattaisi syödä joka päivä ainakin jonkun verran jos mahdollista. Itse laitan sitä mm. salaatteihin ja höyryttelen aterioiden lisukkeeksi aina kun mahdollista.

Jos haluat maksimoida terveytesi, ja erityisesti ravinteiden saannin, kannattaa parsakaali ottaa ehdottomasti isoon rooliin keittiössäsi ja ruoanlaitossa.

 

 

Comments are closed.